Teknologirommet

På teknologirommet vårt kan du prøve ut spennende teknologi som VR-briller (briller for virtuell virkelighet), AR-sandkasse (Augmented Reality/utvidet virkelighet), 3D-printing, 3D-skanner, 360-graders kamera og lære om solcelle-teknologi. På taket har vi stjernekikkert.

Fysikklassa tester VR-briller - Klikk for stort bildeFysikklassa tester VR-briller

VR-briller

(VR = Virtual Reality) 

På teknologirommet er det to faste VR-briller av typen HTC Vive Cosmos som er koblet opp mot kraftige stasjonære datamaskiner. I tillegg er det flere bærbare VR-briller av typen Oculus Quest, som lærere kan ta med på klasserommet.  

I den virtuelle verden kan du oppleve ting som ikke er mulig i den virkelige verdenen, reise steder i løpet av få sekunder, eller få tilgang til utstyr og lab-oppgaver du ikke har tilgjengelig på skolen. VR brukes mer og mer i undervisning, i industrien og har uante muligheter. 

AR-sandkasse

(AR = Augmented Reality / utvidet virkelighet) 

AR-sandkassen er best å oppleve selv. Her kan du forme landskaper, simulere nedbør, havnivå, vulkanutbrudd med mer. Du får umiddelbar tilbakemelding i form av fargerike bilder som vises direkte på sanden av en prosjektor. Dette er en morosm og annerledes måte å lære om for eksempel geografi. 

3D-printer og 3D-skanner 

Vi har åtte 3D-printere tilgjengelig som du kan skrive ut dine kreasjoner på i plast. Her er det stort sett bare fantasien som setter grenser. Du kan for eksempel lage en tredimensjonal modell i 3D-builder i Windows 10 som du kan skrive ut.  

Har du en liten ting du ønsker å få inn på PC som en 3D-modell, kan du også skanne denne. Du kan til og med skrive ut en kopi. For eksempel kopierte vi en sjakkbrikke som var blitt borte fra biblioteket. 

3D-printer - Klikk for stort bilde3D-printer

360-graders kamera 

Vi har åtte kameraer som kan filme og ta bilde i 360 grader. Med disse kan du lage spennende og annerledes filmer, bilder og presentasjoner. 

Plattform med solcelleanlegg og vindmølle

Vi bygger en plattform på taket som er tilgjengelig for elever. Her blir det montert solcellepaneler og solfangere samt ei vindmølle. Dette skal inngå i undervisningen og gi deg førstehånds kjennskap til konstruksjon og virkemåte. Data fra disse føres ned til teknologirommet hvor det også kan utføres målinger og logging over tid, og hvor du kan følge med på produksjonen av strøm i sanntid.

Stjernekikkert

Skolen har anskaffet en motordrevet stjernekikkert (SkyWatcher Explorer) – ideell for utforsking av nære og fjerne objekter på nattehimmelen. Stjernekikkerten settes opp på en plattform på taket på skolen og inngår som en del av fagene fysikk og naturfag.